dinsdag 22 april 2014

Pasen in Oosterstreek

Het paas-weekend hebben we doorgebracht in onze "oude" vertrouwde dorp Oosterstreek. 
Eerst een mooi feestje ter gelegenheid van de 60-ste verjaardag van vriend Guus en op Zondag naar het ontsteken van het Paasvuur. 
Dit wordt, traditie getrouw, gedaan door d'olde Togers; een groep jongens v.a. 16 jaar uit Oosterstreek maakt "de bult" en steek deze op eerste Paasdag in de hens in aanwezigheid van vele dorpsgenoten.


Het aansteken van een paasvuur is een oud ritueel dat in delen van Europa voorkomt. Op eerste of tweede Paasdag worden in een deel van Europa paasvuren aangestoken. Hiervoor wordt, vaak weken of vaak zelfs maanden tevoren, veel hout verzameld en op een grote bult gelegd die soms tientallen meters hoog is. Als het duister invalt wordt het geheel aangestoken. Het spektakel trekt vaak veel toeschouwers en meestal is het een echt dorpsgebeuren.

De noordgrens van het gebied waarin dit volksgebruik plaats vindt, loopt door Denemarken en de zuidgrens door Zwitserland en Oostenrijk. Het oosten van Nederland is de westgrens en de oostgrens loopt oostelijk van de Harz. Maar ook buiten dit gebied worden paasvuren ontstoken.

Het paasvuur is waarschijnlijk een voor christelijke origine, maar kreeg later na de kerstening een Christelijke invulling als het licht van Pasen en teken van de verrijzenis van de Zoon van God, het licht der wereld. Oorspronkelijk vaak een eerbetoon aan de godin Ostara op haar gewijde offerplaatsen, werd het vuur een symbool van de overwinning op de dood door Christus' Verrijzenis met Pasen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten